Wanneer kun je tijdens het winterseizoen het beste afreizen naar Noorwegen, Zweden of Finland om te schaatsen?
Algemeen
De winter start in het noorden sneller dan in het zuiden. In het uiterste zuiden van Scandinavië zijn de momenten met dooi zelfs veel langer dan de perioden met vorst. Meer hierover lees je in het onderdeel klimaat. Verder is de daglichtperiode ook iets om rekening mee te houden. Reis je af naar het noorden van Zweden om in Lulea de ijzers onder te binden? Let er dan op dat de dagen in december en januari bijzonder kort zijn. Zelfs in meer zuidelijke regio's heb je tijdens hartje winter vaak maar een 5 tot 7 uur met daglicht. Later tijdens het winterseizoen heb je echter het voordeel dat de dagen veel langer duren. Wie in maart of zelfs begin april het ijs opzoekt kan rekenen op een daglichtperiode van 12 tot 16 uur. Let dan wel op, want eind maart is het ijs rond Oslo alles behalve betrouwbaar. Sommige meren zijn al volledig ijsvrij en het onderhoud van de baan is ook vaak al gestopt vanaf begin/midden maart.
Noorwegen
De meeste locaties liggen redelijk zuidelijk. Het seizoen start hier meestal begin december en duurt tot begin/midden maart. Tijdens een wat kouder slot van de winter kan het soms voorkomen dat zelfs eind maart schaatsen nog op een veilige manier mogelijk is.
Sneeuw is de grootste vijand van de schaatsliefhebbers en die valt veelvuldig. Een flinke sneeuwdump van enkele decimeter sneeuw kan zelfs midden in de winter ervoor zorgen dat het seizoen voorbij is. Schuiven van een decimeters dik sneeuwdek is over het algemeen onbegonnen werk. Een periode van dooi met regen kan dan nog de redding zijn. De sneeuw smelt dan grotendeels en als de vorst weer terugkeert, bevriest het oppervlakte weer mooi en kan er alsnog geschaatst worden.
Zweden
Net als in Noorwegen, duurt in Zweden het seizoen ook vaak van december tot midden maart. Vooral de periode tussen eind februari en halverwege maart is een periode die aan te raden is om te gaan schaatsen. De daglichtperiode is een stuk langer dan in december en vaak is het relatief rustig weer. De maanden februari en maart zijn de minst natte wintermaanden in grote delen van Zweden. Een lange periode met stabiel weer is alles behalve zeldzaam. Elke dag schijnt de zon flink en na een nacht met flinke vorst, komt overdag de temperatuur vaak wel boven nul uit, maar van dooi is dan nauwelijks sprake. Het ijs blijft van prima kwaliteit en als schaatser hoef je geen rekening te houden met strenge vorst, iets dat eerder in de winter wel een behoorlijke spelbreker kan zijn.
In het noorden van Zweden, nabij de Botnische golf duurt de winter langer. Er vormt zich vaak een ijslaag van 40 tot 90 cm dik en die is pas volledig verdwenen in mei. De ijsbanen worden vaak tot begin april onderhouden. In die periode van het jaar is het vaak 15 uur licht!
Aan het begin van de winter kan het ook een goed idee zijn om naar Zweden af te reizen. Het ijs begint zich goed te vormen en zeker niet al te diepe meren (zoals in Oje nabij Malung) bevriezen snel en voor je het weet heeft het ijs een goede dikte. Sneeuw ligt dan altijd op de loer en als het ijs nog niet te dik is, kunnen sommige schuifmachines nog niet veilig het ijs op. Dat is dus wel iets om rekening mee te houden.
Finland
In Finland kun je prima schaatsen en de reisperiode is er ook erg lang. Vanaf de tweede helft van november tot eind maart kun je over het algemeen veilig schaatsen. De winter in Finland is ongeveer net zo koud als in Zweden of soms nog net iets kouder. Wel kan ook hier sneeuw af en toe roet in het eten gooien waardoor november misschien een wat uitdagende maand is. Tijdens een stabiele periode in maart is het vaak het beste schaatsweer. Een dikke ijslaag en voldoende kou zorgen dan voor de ideale omstandigheden.
©Auteursrecht. Alle rechten voorbehouden.
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.